razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Dovlecei umpluţi & Marius Grenache-Syrah 2016

Acest vin are un singur defect: este prea ieftin pentru câtă plăcere livrează, încă de la prima înghiţitură. Dacă mai punem la socoteală şi cele 90/100 puncte Wine Advocate pe care le-a primit în 2017, cred că avem de-a face cu ceea ce eu aş numi un „best-buy”. „Marius” e un cupaj cu 60% Grenache şi 40% Syrah, maturat în bazin de beton, fără aportul lemnului, după metoda tradiţională din Languedoc. Rezultatul este un vin intens şi expresiv, care etalează toată frumuseţea fructului, fără niciun fel de machiaj. Culoarea este vişiniu închis, cu bordură roşie. Nasul este sobru, cu fructe negre, condimente şi senzaţii migdalate. Corpul mediu, cu taninuri catifelate şi dulci integrează perfect alcoolul şi aciditatea. Gustul debutează cu o tornadă de coacăze, mure şi vişine supracoapte care, după o scurtă evoluţie în pahar, face loc unor delicate senzaţii florale şi minerale. Postgustul prelung lasă impresii de sâmbure de cireaşă amară şi piper negru. O decantare de 1 oră şi, mai ales, o temperatură de servire care să nu depăşească 10 grade sunt mai mult decât recomandate. Ca şi sfatul a-l asocia cu nişte dovlecei umpluţi cu carne.

Reţeta lui Costăchel | Dovlecei umpluţi cu carne
4

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Ştrudel de miel & Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2014

Când spui Cloudy Bay, spui cel mai celebru Sauvignon Blanc din Noua Zeelandă. Brandul şi-a câştigat notorietate începând cu anul 2003, când crama a fost […]

Learn More
Selection Riesling de Rin 2017, Villa Vinèa

Musaca de cartofi & Selection Riesling de Rin 2017, Villa Vinèa

Se pare că solul mineral şi clima ceva mai răcoroasă de care are nevoie Rieslingul de Rin se regăsesc, în bună măsură, pe valea Târnavei […]

Learn More

Escalop cu sos de lămâie & Kronos Pinot Noir, Halewood

Un Pinot Noir lejer atipic, dar totuşi interesant. Mai întâi, are 13,5% alcool, dar pare un vin foarte lejer. Mai apoi, este maturat în baricuri […]

Learn More