razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Joojeh kabab & Cuartz Brut, Crama Gîrboiu

Un spumant născut pe ruta România-Italia şi retur. Vinul de bază este un cupaj în care Plăvaia îşi adjudecă partea leului, iar Feteasca Albă este minoritară. Refermentarea în tancuri de inox s-a săvârşit pe tărâm italian, la fel ca şi îmbutelierea. Toată această trudă chiar a dat roade: avem de-a face cu un spumant reuşit, cu un discret rest de zahăr şi o prospeţime de invidiat. Culoarea este galben auriu deschis, iar perlarea este fină, chiar dacă nu foarte îndelungată. Nasul vine cu pere coapte, alune şi pâine prăjită, totul învăluit în discrete note minerale. Corpul este onctuos, cu alcool aproape insesizabil şi o bună aciditate. Gustul are multe mere coapte, piersici şi fagure de miere. Postgustul este lung, dulce-amărui, lăsând senzaţii de toast şi condimente. Nu rămâne decât să-l răciţi bine, să puneţi alături nişte frigărui de pui şi să ţineţi undeva pe-aproape şi cea de-a doua sticlă.

Reţeta lui Costăchel | Frigărui de pui cu lămâie şi şofran (Joojeh kabab)
3

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Crochete de somon & Solosole Vermentino

Da, se fac şi în Toscana vinuri albe memorabile! Chiar azi avem un foarte reuşit exemplar, un Vermentino 100% din regiunea Bolgheri. Este recomandat celor […]

Learn More

Şuncă de Praga cu sos de mere & Merlot Rosé, DVFR

Pentru această reţetă în mod evident avem nevoie de un rosé delicat şi parfumat. Şi, dacă de la Costăchel primim un foarte bun sfat (să […]

Learn More

Conopidă cu ghebe & Sauvignon Blanc Vitis Vetus

Oliver Bauer, enologul cramei Ştirbey, este fără îndoială un fan al stilului Pouilly-Fumé. Altfel nu se explică cum acest Sauvignon Blanc de pe valea Oltului […]

Learn More