razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Muşchiuleţ de porc & Negru de Purcari

În primul rând, aş vrea să lămurim un lucru: “Negru de Purcari” nu este un soi de struguri ci este denumirea dată unui cupaj roşu produs de Crama Purcari din Republica Moldova. Vinul este unul neobişnuit, mai ales dacă analizăm structura asamblajului: 65% Cabernet Sauvignon (soi originar din Bordeaux), 25% Saperavi (soi originar din Georgia) si 10% Rară Neagră (soi Moldovenesc, cultivat în România sub denumirea de Băbească Neagră). Culoarea vinului este vişiniu închis, opac, cu textură catifelată. Nasul are coacăze, lemn şi minerale. După trei ani de maturare în lemn, corpul este suplu şi catifelat iar alcoolul bine integrat. Gustativ prezintă o combinaţie de fructe negre de pădure şi ciocolată, totul învăluit în taninuri dulci. Postgustul e mediu, cu o bună persistenţă a aromelor de prune uscate, lemn şi cafea prăjită. Vinul are nevoie de o decantare de 2-3 ore şi de o temperatură de servire ceva mai joasă (14-16 grade).

Reţeta lui Costăchel | Muşchiuleţ de porc cu miere şi piper verde în aluat franţuzesc

Related articles

Mâncare de pui cu dovlecei & Oro Puro Prosecco, Valdo

Se încălzeşte afară şi cred că nu e nimic mai plăcut decât un spumant bine frapat pentru a combate arşiţa. Bine, sunt exceptate de la […]

Learn More
Caii de la Letea Sauvignon Blanc 2017, Viticola Sarica Niculiţel

Caii de la Letea Sauvignon Blanc 2017 & cartofi la cuptor greceşti

Un Sauvignon Blanc prietenos şi colocvial, cu alcool şi aciditate moderată, numai bun de băut pe terasă sau la o discuţie cu prietenii. Culoarea vinului […]

Learn More

Chec de curcan & Floare de Toamnă

Luna decembrie este momentul de graţie pentru primul vin roşu al anului. În consecinţă francezii lansează celebrul Beaujolais Nouveau iar italienii Vino Novello. Nici noi […]

Learn More

2 Comments

  1. nu cred ca sunt cel mai in masura sa comentez sau sa gasesc nod in papura nimanui, dar ma gandesc ca o decantare de 3 ore ar vrea sa insemne de fapt o aerisire sau aerare si temperatura joasa de 14-16 grade ar vrea sa fie una de maxim 10-12 grade.

  2. @Doru: Atâta timp cât vinul nu are nici un fel de depozit, singurul scop al decantării nu poate fi altul decât oxigenarea – deci sunt perfect de acord cu observaţia ta. Pe de altă parte, la cest vin e nevoie de o temperatură “ceva mai joasă” de servire (faţă de norma de circa 16-18 grade valabilă la vinurile roşii mature ca cel de faţă), deoarece la peste 16 grade se simte deja alcoolul ieşind din corp. Prin urmare, am recomandat o temperatură de servire de 14-16 grade. Nu are nici un sens răcirea vinului până la 10-12 grade deoarece nu vom mai simţi o bună parte din notele sale aromatice.

Comments are closed.