razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Peşte cu ananas & Prince Ştirbey Sauvignon Blanc

În calitate de mare amator de mâncare chinezească nu pot decât să fiu de acord cu Costăchel: peştele cu ananas este o reţetă formidabilă. Are însă nevoie şi de un vin pe măsură. După (foarte!) multe deliberări m-am decis să va recomand un Sauvignon Blanc 2009 Prince Ştirbey. Un vin alb, tânăr şi sec care îmi aduce aminte de Sauvignon Blanc-urile din „lumea nouă” mai ales de cele din Argentina. Dar, acest vin este cu mult mai neobişnuit. Să mă explic… În marea majoritate a cazurilor vinul alb nu trebuie aerat, dar Prince Ştirbey este o excepţie de la regulă. Cu atât mai ciudată este această excepţie cu cât este vorba de un vin tânăr, din 2009. Am să vă povestesc îndată de ce recomand aerarea în decantor, dar la rece. Vinul are un nas citric cu arome de grapefruit şi soc, un gust proaspăt şi lejer, cu arome predominant florale dar şi note de fructe verzi, corcoduşe şi chiar subtile inserţii de drojdie. După 30 de minute în decantor, aromele predominant florale se transformă în note fructate, postgustul discret amărui se estompează lăsând loc unei combinaţii de grapefruit şi soc. În final vă propun să şi bârfim puţin, pentru că am aflat un zvon: s-ar părea că acest Sauvignon Blanc este vinul favorit al lui Oliver Bauer, vinificatorul cramei Ştirbey. Până vom avea confirmarea, eu vă recomand să încercaţi vinul împreună cu reţeta lui Costăchel. S-ar putea să descoperiţi că e cel mai bun Sauvignon Blanc produs la noi. Şi, vă mai dau un ultim sfat: nu vă lăsaţi înşelaţi de preţul aparent modic, de 33 lei pentru o sticlă. Acest Sauvignon Blanc este un vin care-şi face toţi, toţi, toţi banii!

Reţeta lui Costăchel | Peşte cu ananas

Related articles

Individo Rară Neagră-Malbec-Syrah 2016, Château Vartely

Friptură de porc & Individo Rară Neagră-Malbec-Syrah 2016

Un vin complex şi finisat cu grijă, ce te duce cu gândul la clasicele cupaje de tip GSM (Grenache-Syrah-Mourvedre), din sudul văii Ronului. Asemănarea este […]

Learn More

Dak Sanjuk & Terra Romana Chardonnay

Fermentat în lemn şi maturat în baric timp de 6 luni, acest Chardonnay de Dealu Mare se anunţă de la bun început drept un vin […]

Learn More
Caii de la Letea Aligoté 2017, Viticola Sarica Niculiţel

Salată de cartofi & Caii de la Letea Aligoté 2017

Un Aligoté vesel şi sprinţar, un foarte reuşit exponent al regiunii Sarica Niculiţel, locul de unde provine. Vinul are o culoare galben deschis, cu nuanţe […]

Learn More