razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Scrumbie la cuptor & Brut Reserve, Taittinger

Mi-ar place să prind ziua în care, noi românii, nu vom mai deschide o sticlă de şampanie doar la Crăciun, Paşte şi Anul Nou. Însă, indiferent de anul de graţie când s-ar putea întâmpla asta, sper că tot o şampanie Taittinger vom savura, duminica, în familie. Acest Brut Reserve este, după părerea mea, candidatul ideal pentru hedoniştii de pretutindeni. Este vorba de un cupaj din 35 de vinuri de pe plaiuri şi ani diferiţi (40% Chardonnay, restul Pinot Noir şi Pinot Meunier), refermentat în sticlă prin metoda champenoise. Culoarea spumantului este galben auriu, iar perlarea e fină şi persistentă. Nasul are caise confiate, patiserie şi fagure de miere. Corpul este amplu, onctuos, cu o bună aciditate şi un discret rest de zahăr. Gustul e intens, cu mere coapte, piersici, alune prăjite, dar şi cu note de pâine proaspătă. Postgustul este lung, fructat, cu drojdii fine şi delicate senzaţii dulci-amărui. Nu-l răciţi prea tare (10-12 grade Celsius ar fi perfect) şi serviţi-l, cu încredere, de la aperitiv şi până la desert.

Reţeta lui Costăchel | Scrumbie la cuptor
4

Evaluarea vinului

1 stea: 75-79 puncte (decent)
2 stele: 80-84 puncte (bun)
3 stele: 85-89 puncte (foarte bun)
4 stele: 90-94 puncte (excelent)
5 stele: 95-100 puncte (dumnezeiesc)

Related articles

Aragosta Vermentino di Sardegna 2016, Santa Maria la Palma

Peşte pane & Aragosta Vermentino di Sardegna 2016

Acest Vermentino ne reaminteşte că, în Sardinia, locul său de baştină, vinul foloseşte, printre altele, ca să astâmpere setea verilor toride. Aragosta poate părea un […]

Learn More
Anno SB/CH 2017, Licorna

Dovlecei umpluţi cu brânză & Anno 2017, Licorna

Un vin alb extrem de sofisticat şi, în acelaşi timp, greu de decriptat. Vă recomand să vă apropiaţi de el cu răbdare şi cu promisiunea […]

Learn More

Pilaf de primăvară & Tobia Blanco

A trecut Pastele si unii gurmanzi inca se resimt… Nu-i nimic, pilaful lui Costachel este in egala masura o varianta gastronomica apetisanta, dar si de […]

Learn More