razvan@paharnicul.ro | +40 744 588 570

Vinuri şi stele Michelin

În Ungaria există două restaurante cu o stea Michelin – Costes şi Onyx – ambele, evident, în Budapesta. În România există zero restaurante cu o stea Michelin şi toate, evident, nu se află în Bucureşti. Până aici nu cred că v-am spus vreo mare noutate.

Aş vrea însă să leg informaţiile de mai sus de o degustare de vinuri ungureşti din regiunea Mátra la care am participat, acum câteva săptămâni, la Institutul Maghiar din Bucureşti. Detaliile evenimentului le-a descris Mona Arsulescu pe blogul ei şi nu cred că aş mai avea ceva de adăugat. Poate doar un mic accent…

La finalul degustării, l-am întrebat pe enologul şi proprietarul cramei, Karner Gábor, unde pot fi găsite vinurile sale, în Ungaria. Răspunsul lui a fost – cu o aproximare datorată barierei lingvistice – următorul: “În câteva magazine de vin şi în cele două restaurante cu o stea Michelin din Budapesta, care m-au onorat selectându-mi vinurile”. Reţineţi, restaurantele i-au făcut cinstea de a-i selecta vinurile şi nicidecum invers! O nuanţă de un bun simţ cuceritor. Ca şi preţul celui mai scump vin (super-premium, nu-i asa?) al acestui producător, care abia dacă depăşeşte echivalentul a 100 de lei. Româneşti.

Later Edit: tocmai mi-a scris Istvan Pentek un mesaj pe Facebook atenţionându-mă că “de circa două luni a mai fost acordată o steluţă Michelin pentru încă un restaurant din Budapesta (Borkonyha). Evident şi acest restaurant a avut bunul simţ de a onora respectivul producător, dar nu dupa obținerea distincţiei…”

Related articles

M1 de la Macici

Cursă de autocar de la Bucureşti la Constanţa. Transfer rapid la Murfatlar. Welcome Drink. Degustare vinuri albe noi. Degustare vinuri roşii noi direct din decantoare. […]

Learn More

Cum să-ţi cumperi vinul cu discount

Iată un prim text din ciclul “tot ce ai vrut să ştii despre vin dar ţi-a fost frică să întrebi”. În episodul de azi vă […]

Learn More

Secretul lui Polichinelle: vinul nu se mai bea la restaurant

Le Figaro Vin anunţă că va publica, pe 14 octombrie 2014, barometrul anual al comportamentului consumatorului francez de vin, o anchetă realizată pe un eşantion […]

Learn More